Nieuwsbrief oktober 2021

Terug naar nieuwsberichten - Vrijdag, 1 Oktober 2021

Storm, regen, donkere luchten, vallende bladeren. Herfst in het land. Weg zomergevoel! Daar wordt een mens niet vrolijk van. Gelukkig biedt kaas veel troost, zeker als die vergezeld gaat van een glas goede wijn of stevig bier.

Herfstkazen van Hollandse bodem

Om u alvast een eindje op weg te helpen naar de winter toe, willen we graag een paar troostrijke kazen uit eigen (platte)land bij u aanbevelen.

Polderpanda

Begin 2020 introduceerden we onze eigen ambachtelijk bereide Hollandse ‘huiskaas’: de Polderpanda. Hij dankt zijn naam aan de karakteristieke blaarkop-koeien met hun zwart omrande ogen, die de melk voor deze biologische rauwmelkse kazen leveren. Onze Polderpanda, gemaakt in Bennekom, wordt steeds populairder. We hebben dit pittig-romige paradepaardje beschikbaar van licht belegen tot extra belegen.

Remeker

Een smaaksensatie is ook de kruidige Remeker-kaas uit Lunteren, vervaardigd uit biologische rauwe melk van Jersey-koeien. Duidelijk anders dan de meer gangbare boerderijkazen. Voor de meeste mensen geldt: proef een stukje en je bent verkocht!

Ruyge Weyde

Vlakbij het prachtige ‘heksenstadje’ Oudewater wordt de Ruyge Weyde gemaakt, een biologische rauwmelkse kaas die lang op de tong beklijft. Net als de Remeker is ook deze 10 maanden oude kaas op vele manieren te gebruiken, ook in een fondue.

Herfstmelange

De ultieme herfstkaas van deze maand is de Herfstmelange van een kaasboerderij uit Giessenburg, vlakbij Gorinchem. Een belegen kaas van de boerderij met daarin verwerkt pepertjes, paprika, gember, ui en knoflook. Past uitstekend bij bier of rode wijn. Snijd hem in blokjes en geniet ervan. Het plankje, schaaltje of bordje is geheid in een mum van tijd leeg!

Kaas met bier  

Naast een bescheiden maar mooie wijncollectie hebben wij sinds kort ook een assortiment bijzondere bieren in onze winkel staan. Kom maar eens kijken en probeer er een paar uit. Er is keus tussen verschillende smaken, van licht en fruitig tot donker en robuust. Bier kun je met diverse kazen combineren en je kunt het zelfs toevoegen aan een kaasfondue.

Een kleine greep uit ons aanbod:

  • Diverse Belgische bieren van ambachtelijke brouwerijen, zoals het kloosterbier van Val Dieu of Chimay. Gepaard met kazen die specifiek voor deze bieren gemaakt worden!
  • Zeer aantrekkelijk in zowel vorm als smaak zijn de bieren van Sebastiaan, die in keramische kruikjes worden verkocht. De blonde Grand Cru gaat onder meer prima samen met de Goudse Opleg, een vier jaar oude brokkelkaas, en de koperkleurige St. Sebastiaan Dark vormt een prachtig koppel met bijvoorbeeld Engelse Stilton-kaas, oude Manchego uit Spanje of Nederlandse blauwaderkaas Oudwijker Colosso.
  • Bijzonder zijn ook de Lupulus-bieren (met kurk op de fles) uit de Beglische Ardennen, waarvan de bruine variant zich uitstekend leent om toe te voegen aan kaasfondue. De Belgen gebruiken hiervoor graag de Wynendale-kaas, maar als je die mengt met onze Hollandse extra belegen boerenkaas, wordt het nog lekkerder. BIO
  • Ook bij ons te vinden zijn vijf typen van het Belgische bier La Peak, genoemd naar het gebied Hautes Fagnes (Hoge Venen) in Oost-België, waar het hoogste punt van het land ligt. Met ieder biertje is een kaas gecombineerd, maar hiermee thuis je eigen kaas-bier proeverij!
  • Italiaanse bieren van brouwerij Anima uit de noordelijke regio Piemonte. Verschillende smaken met allemaal een eigen historische naam, zoals Dante, Leonardo, Cleopatra en Mozart. We vertellen graag met welke kazen deze bieren het liefst geconsumeerd willen worden.

 

Cadeaupakketten

Het duurt niet lang meer of we zitten weer in de cadeaumaand bij uitstek: december. Bij ons kunt u echter het hele jaar door terecht voor leuke en lekkere cadeaupakketten met een combinatie van kaas en wijn of bier. Ze zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, maar u kunt ook zelf een cadeaupakket samenstellen. Wij zorgen voor een mooie verpakking!