Kaasspeciaalzaak Ed Boele uit Den Haag bekroond tot  Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas!

Terug naar nieuwsberichten - Dinsdag, 26 April 2022

Woerden, 25 april 2025 - Tijdens het jaarlijkse spectaculaire Branche-Event Foodspecialiteiten van het Vakcentrum Foodspecialiteiten zijn maandagavond in Studio 21 te Hilversum onder leiding van Humberto Tan de winnaars van de Nationale Competities bekend gemaakt. Kaasspeciaalzaak Ed Boele uit Den Haag is bekroond tot winnaar in de categorie Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas 2022.

Jurybeoordeling
Ed Boele was in Nederland één van de pioniers op het gebied van het hebben van een rijpingskast in de winkel. Hij haalt nog steeds kaas uit Rungis en affineert deze zelf af. Ook investeert hij in duurzame oplossingen die ook vooral de kaas ten goede komt. In de kaaskoeling en daarbuiten is alles LED. Voordeel is dat het nauwelijks tot geen verkleuring op de kaas achterlaat. Bovendien is de koeling energiezuinig. De dames Fleur, Annet en Ellen namen bij één van de juryleden de honneurs waar voor Ed. Hijzelf was op een welverdiende vakantie en had alle vertrouwen in het, terecht, kundig en enthousiast team. 

 Trofee beste buitenlandse kaas specialist 2022
Trofee Nederlands beste Foodspecialist buitenlandse kaas 2022

Nationale Competities
Na een spannende voorselectie zijn op dinsdag 15 maart de 11 finalisten bekendgemaakt. De finalisten per categorie zijn vervolgens beoordeeld door drie andere juryleden dan de voorronde. De 2 vakjuryleden en de consumentenjury hebben de winkels onafhankelijk van elkaar bezocht.

Onderscheidend ondernemen
De finalisten werden beoordeeld op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid, hygiëne en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.

In de juryrapporten uiten de juryleden met name lof over het vakmanschap en de passie van de ondernemers en hun medewerkers. Volgens de jury is heel duidelijk geworden dat je een onderscheiding alleen wint als je daadwerkelijk onderscheidend onderneemt. Dat kan alleen als je tot de top van de branche behoort. 

Nieuwe opzet Certificering Foodspecialiteitenwinkels
Deelname aan de Nationale Competities staat uitsluitend open voor Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkels. sinds 1 oktober 2019 is Stichting Foodspecialiteiten Nederland (in samenwerking met FOODBASE gestart met een certificeringstraject dat beide partijen samen hebben ontwikkeld. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne en voedselveiligheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een looptijd van 24 maanden die start met een meting, na 12 maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd.

Organisatie
De Nationale Competities zijn een initiatief van het Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door de Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl