De Kaasspeciaalzaak • Nieuwsbrief maart 2012

Nieuwsbrief maart 2012

 
Lentekriebels!
We hebben de lente in ons hoofd! Het voorjaar kriebelt, zoals het hooi in de stallen van de koeien, geiten en schapen die binnenkort weer naar buiten mogen en daarmee de basis leggen voor nieuwe heerlijke kazen. Wie nu nog naar winterkou en vorst verlangt, moet wel Erik Hulzebosch of Erben Wennemars heten.
 
Biologisch Hollands
 Ook in uw vertrouwde kaasspeciaalzaak van Ed Boele wordt de naderende lente gevierd. Onder meer met de aanvoer van Eds nieuwste ontdekking: Honing Hooi Geitenkaas, een puur Hollands product met het label Artisanal Pays-Bas, gemaakt van 100 procent geitenmelk door ambachtelijke kaasmakerij De Kaasfabriek in Alphen a/d Rijn. Zoals de naam al zegt zijn deze geitenkazen, die vier kilo per stuk wegen en uiteraard makkelijk in handzame stukken kunnen worden gesneden en verkocht, in honing ‘gedrenkt’. Een voortreffelijke borrelhap die u snel moet komen proeven.

Dat geldt ook voor de bijzondere geitenkaasjes uit geitenboerderij en kaasmakerij De Groote Stroe op de Veluwe: we hebben oude snijdbare exemplaren, kaasjes met kruidenmelange en kaasjes met het hooiachtige kruid fenegriek. ‘Vaut le détour’ zouden de Fransen zeggen, oftewel: een omweg waard.  

 
Workshop Kaas & Wijn op 27 maart
Over proeven gesproken: dat kunnen kaasliefhebbers ook naar hartenlust doen tijdens een Workshop Kaas & Wijn, die we op dinsdagavond 27 maart in onze winkel houden. Dit is niet zomaar een proeverij van wijn- en kaascombinaties, maar een bijeenkomst waar je wat van opsteekt. ,,We gaan als het ware echt de diepte in,’’ zeggen Ed en zijn rechterhand Erwin. ,,Daarbij komen onder meer technische details over het maken van kaas- en wijn aan bod, en natuurlijk over de manieren waarop je lekkere smaakcombinaties kunt maken. In totaal gaan we acht van deze combinaties ontdekken.’’
Aan de workshop kunnen maximaal 30 personen meedoen, dus als u er graag bij wilt zijn, geef u dan snel op via dit mailadres:
mailto:kaasspeciaalzaak@gmail.com?subject=workshop%2027%20maart%202012
De avond begint om 19.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. De kosten bedragen 22,50 euro per deelnemer. Tip: u kunt ook iemand deze workshop cadeau doen!

 
We gingen naar de Elzas en brachten mee…
Eind februari maakten Ed & Erwin een korte trip naar de Alsace, het gebied in Noordoost-Frankrijk waar Franse en Duitse sferen hand in hand gaan. Hun kaas- en wijnjacht had een succesrijk resultaat bij de Elzasser kaas- en wijnmakerij A. Fischer in het dorp Beblenheim, dicht bij het schilderachtige stadje Colmar en het sprookjesachtige dorp Riquewihr.
 Fischer maakt niet alleen de bekende zwaar geurende Munsterkaas, maar ook kleine biologische kaasjes van rauwe koeienmelk, die de sprookjessfeer van de regio benadrukken door het verpakkingsopschrift ‘Il  était une fois en Alsace…’(Er was eens in de Elzas). Drie kaasjes uit deze serie wisten de Hollandse fijnproevers zodanig te bekoren dat ze er een aantal dozen van aanschaften en mee naar de Fahrenheitstraat namen. Elk van deze kaasjes levert dankzij natuurlijke toevoegingen een bijzondere smaaksensatie op:

-          Een kaasje waarin zuurkool (choucroûte) is verwerkt,
het Elzasser streekgerecht bij uitstek.
-          Een kaasje met truffel.
-          Een kaasje met Provençaalse kruiden.


 Daar hoort iets te drinken bij!
Omdat de firma Fischer ook wijngaarden bezit en wijn produceert, sloegen Ed & Erwin ook een voorraadje van drie soorten wijn in:
-          Witte mousserende Crémant d’Alsace
-          Pinot Noir
-          Rosé d’Alsace
Het zal geen verbazing wekken dat elk van deze wijnen goed samengaat met de eerder genoemde sprookjeskazen.

Wilt u wat meer weten over de impressies die Ed in de Elzas opdeed? Lees zijn weblog: 
 
www.kaasspeciaalzaak.blogspot.com/2012/02/alsace-2012.html
 
 
Voorjaarsproeverij zondag 15 april
Na het enorme succes van de najaarsproeverij van kaas en wijn in november j.l. (er kwamen ruim honderd bezoekers!) heeft Ed besloten om na het winterseizoen ook een voorjaarsproeverij te organiseren. U kunt daarom in uw agenda noteren:
 
Voorjaarsproeverij Ed Boele
Zondag 15 april
Tussen 14.00 uur en 17.00 uur
 
Wandel die middag op een tijdstip dat u het best uitkomt de winkel in. Kijk rustig rond en proef en vergelijk verschillende kazen en wijnen uit ons assortiment. 
Uiteraard kunt u ook volop vragen stellen.

Deelneming aan deze middag kost slechts 10 euro. Bij aankoop van een doos met zes flessen wijn krijgt u dat tientje weer van ons terug. Wij willen wel graag dat u zich tevoren als gast aanmeldt. Dat kan via dit mailadres:
mailto:kaasspeciaalzaak@gmail.com?subject=voorjaarsproeverij

Aanbieding van de maand
U heeft ‘m misschien wel eens in de winkel zien staan: de 40 kilo wegende tonvormige Cantal, de beroemde pittige koemelkkaas uit de Franse bergregio Auvergne.
 Rond Sinterklaas vorig jaar kreeg Ed weer een nieuw jong exemplaar binnen, die hij in de maanden erna in de rijpingskast liefdevol vertroetelde tot er een mooie Cantal Entre-Deux ontstond (3 tot 6 maanden gerijpt).

Tot eind maart is deze Cantal in de aanbieding voor 1,49 euro per ons.


Tot ziens in de winkel!


 
Den Haag, maart 2012
Kaasspeciaalzaak Ed Boele
Fahrenheitstraat 625
2561 DC Den Haag
070-3631819
Website: www.kaasspeciaalzaak.nl
Copyright © 2012 De Kaasspeciaalzaak vof, All rights reserved.
Email Marketing Powered by MailChimp