De Kaasspeciaalzaak • Nieuwsbrief oktober 2014
  Nieuwsbrief oktober 2014
 
Hollandse kazen, Hollandse wijn
Nu de herfst met zijn kenmerkende kleuren en geuren sluipenderwijs zijn intrede heeft gedaan, is het hoog tijd geworden het luchtige zomergevoel van ons af te schudden en ons voor te bereiden op weersomstandigheden met een typisch Nederlands karakter. Hoe kunnen we dat beter doen dan met Hollandse kazen, begeleid door Hollandse wijn?
Maar daarover straks meer. Eerst even een berichtje uit de ziekenboeg.

Pittig
Zoals velen al wisten, heeft Ed Boele in september een gecompliceerde knieoperatie ondergaan. Ed omschrijft de ingreep zoals hij veel van zijn kazen karakteriseert: ‘Een pittige ervaring’. Datzelfde geldt ook voor het revalidatietraject dat hij inmiddels doorloopt en dat nog wel een paar maanden zal duren. Hoewel Ed voorlopig niet in levenden lijve aanwezig kan zijn in de winkel - waar ‘onderkoning’ Erwin Wesstein nu de scepter zwaait met ondersteuning van zijn kaasteam - is hij achter de schermen wel degelijk intensief met de zaak bezig. ,,Gelukkig kan ik van huis uit met behulp van computer en telefoon veel regelen. Maar ik trappel natuurlijk van ongeduld om zelf weer tussen de kazen te lopen en contact met de klanten te hebben. Daarom zeg ik tegen iedereen: Tot gauw en bedankt voor alle blijken van meeleven!’’

Vooruit met de geit!
Tot en met zaterdag 1 november staan in de zaak enkele Hollandse kazen in de spotlights. Ten eerste zijn dat de smaakvolle geitenkazen van de familie Klaver uit het Noord-Hollandse dorp Winkel. Het bedrijf heeft ruim 2000 geiten, die twee maal per dag worden gemolken. Bijzonder is dat de melk voor de kaasbereiding hier niet (zoals gebruikelijk) wordt gestremd met dierlijke enzymen uit kalver- of geitenmagen, maar met behulp van plantaardige producten. Door kleinere vetdeeltjes zijn deze kazen lichter verteerbaar.
We hebben de geitenkaas van de familie Klaver beschikbaar in jong belegen (17,90 euro per kg.), pikant belegen (18,90) en snijdbaar oud (19,90). Daarnaast verkopen we nog een aantal gekruide geitenkazen, onder meer met fenegriekzaad of Italiaanse kruiden.

Boerenkaas uit de Flevopolder

De kaasmakers Piet en Joke van Blokland uit Biddinghuizen in Flevoland wonnen vorig jaar zilver bij de verkiezing van de beste boerenkaas van Nederland. Hun 1 jaar gerijpte topkaas ligt vanaf 2 november bij Ed Boele in de winkel. Het is een kaas met een mondvullend aroma, die je nog net niet oud mag noemen maar al wel enkele kenmerken van boerenkaas op leeftijd heeft, zoals de ‘crispy’ eiwitkristallen.
 

Actie vanaf 2 november: Bij aankoop van minstens 750 gram van deze Flevokaas
(kiloprijs 15,95 euro) ontvangt u een pak waldkornbeschuit. Roomboter erop, plak kaas eroverheen en hap!


Zeeuwse zaligheid
Wilt u eens een wijn proeven die het afgelopen voorjaar ook over de tongen van Barack Obama, Angela Merkel en François Hollande is gegleden? Dat kan, want die is inmiddels ook in onze winkel te koop. We hebben het dan over producten van Wijnhoeve De Kleine Schorre uit het Zeeuwse dorp Dreischor. Ze stonden op tafel bij het diner tijdens de Nuclear Security Summit die eind maart in Den Haag werd gehouden. Frisse, fruitige wijnen van Hollandse bodem, zoals de Schouwen-Druiveland Auxerrois en de Schouwen-Druiveland Rivaner (beiden 14,95 per fles). Er is zelfs ook een Brut de Zélande, zeg maar een zalige Zeeuwse bubbelwijn.
 
Nu we het trouwens toch over alcoholische drank hebben: U kunt bij ons ook naar believen elke jaargang Colheita port vanaf 1935 bestellen. Leuk cadeautje wellicht, bijvoorbeeld voor iemand die in 1955 is geboren en over een aantal maanden 60 jaar wordt.


Bijzondere proeverijen in zicht:
30 oktober en 20 november

Op donderdagavond 30 oktober  houden we in de winkel een grote gratis geiten- en schapenkaasproeverij. Tussen 19.30 en 21.30 
uur kunt binnen komen lopen om te laten verrassen door nieuwe aanwinsten geitenkazen en schapenkazen uit Frankrijk, Spanje en Italië en Nederland, uiteraard vergezeld door een bijpassend slokje!
Er kunnen maximaal 35 personen deelnemen, dus het is wel verstandig van tevoren uw komst aan te kondigen via kaasspeciaalzaak@gmail.com 
 
Op donderdag 20 november is er opnieuw een dergelijk evenement. Dan staan blauwschimmelkazen en dessertwijnen centraal. Ook in dit geval graag per mail laten weten dat we u kunnen verwachten. U mag uiteraard ook uw komst naar beide proeverijen in één mail vermelden.

    


Graag tot ziens in onze winkel!
 
Kaasspeciaalzaak Ed Boele
Fahrenheitstraat 625
2561 DC Den Haag
070-3631819
Website: www.kaasspeciaalzaak.nl