Nieuwsbrief oktober 2018
Najaarsproeverij wijn en kaas:
donderdagavond 18 oktober
“Gaan jullie in het najaar weer wat leuks doen?” De afgelopen weken hoorden we die vraag in de winkel al enkele malen stellen. Onze reactie moest toen nog beperkt blijven tot zoiets als ‘Ja hoor, wacht maar af’ en een geheimzinnig lachje. Maar nu kunnen we het van de daken roepen: Op donderdag 18 oktober tussen 17.30 en 20.00 uur schotelenwe u in onze zaak een leuke proeverij van Franse kazen en wijnen voor.
 
Primeurwijnen uit de Languedoc
Eerst iets over de wijnen. Herinnert u zich nog de vroegere heisa rond de Beaujolais Primeur, die elk jaar vanaf eind novembermocht worden verkocht? In delen van de Zuid-Franse wijnregio Languedoc lachen ze daar om. Hun in augustus geoogste druiven zijn namelijk half oktober als primeurwijn al op dronk. We laten u dus kennismaken met zojuist gebottelde frisse en fruitige rode Languedocwijn!
 
Ten eerste de wijn van Domaine Pierre Belle, vlakbij de stad Béziers, gemaakt van de druivensoorten Syrah en Merlot. Op het etiket staat “Premier Nez Né’ oftewel ‘het eerstgeboren wijnbouquet’, want de Fransen noemen de aroma’s van wijn doorgaans “le nez’(de neus).
Sancerre, wijnkoningin
van de Loire
Het stroomgebied van de Loire in midden-Frankrijk brengt schitterendewijnen voort. De bekendste en meest voorname daarvan is de Sancerre, met witte wijn van de Sauvignon Blanc-druif en rode van Pinot Noir. Probeerze allebei: deze wijnen, geproduceerd door het oude familiebedrijf Domaine Michel Thomas, smaken als citrusfruit met een randje vuursteen of als kersen met een aardse grondtoon.
Crottin
In de streek rond het Loiredorp Sancerre wordt behalve wijn ook een beroemd kaasje geproduceerd: geitenkaas in de vorm van een klein tonnetje, dat de naam Crottin de Chavignol draagt. Het spreekt vanzelf datdeze kaasjes, die zowel jong als doorgerijpt verkrijgbaar zijn, een heerlijke combinatie vormen met een slok Sancerrewijn!
Ten tweede krijgt u een primeurwijn te proeven uit de regio rond Nîmes, afkomstig van de wijnboerencoöeratie Cave Gallician. De wijn is van 100 procent Syrah gemaakt en forser gebouwddan z’n broer uit Béziers. Je kunt deze wijn gerust ook nog 1 á 2 jaar laten liggen, daar wordt-ie alleen maar stoerder van.
Baskische kazen
Al dat vloeibare lekkers wordt natuurlijk extra smaakvol als er wat kaas bij wordt gegeten. We hebben daarvoor ditmaal gekozen voor een palet van kazen uit Frans Baskenland (in het zuidwesten, vlakbij de grens met Spanje) en uit de Sancerre-regio. De Baskische kazen, die vooral de primeurwijnen goed kunnen begeleiden, zijn gemaakt van pure schapenmelk, pure geitenmelk of een mix van “schaap en geit’. Ter afwisseling kunt u ook nog een stukje Baskische blauwschimmelkaas proberen. 
Raclette
Maar dit is wat de hapjes betreft nog niet alles. Als u op de 18e de winkel binnenkomt, zult u al snel de geur van gesmolten kaas waarnemen. We laten u namelijk ook proeven van het befaamde Zwitserse smeltkaasgerecht raclette. Nog een goede reden dus om van de partij te zijn. 
Kortom: tot spoedig ziens!