Geen paashazen, maar paaskazen
Uw favoriete kaasspeciaalzaak doet met Pasen niet aan hazen, maar des te meer aan kazen. Hele bijzondere zelfs, waarover straks meer. Aan eieren doen we trouwens ook niet. Kaas bevat al genoeg eiwit en in onze winkel hebt u behalve een vrije inloop ook altijd een ‘vrije uitloop’.
 
Hollandse verrassingen met Italiaans karakter
Speciaal ter gelegenheid van Pasen presenteren we een aantal spectaculaire schimmelkazen die op Nederlandse bodem zijn gemaakt, maar volstrekt on-Nederlands smaken. De receptuur en bereidingswijze zijn namelijk puur Italiaans. Het gaat hier om producten van de melkvee- en kaasboerderij De Brienenshof in het Utrechtse dorp Cothen, een paar kilometer van Wijk bij Duurstede.  
Deze gevaarlijk lekkere Oudwijker kazen (wie ze proeft, is meteen verkocht!) hebben een geschiedenis die zes jaar teruggaat. Ziehier de korte versie:
Een Nederlandse zakenman die in Italië werkte, liep voor de lol stage bij kaasmaker Cesare Ribolzi in de Noord-Italiaanse alpen. Hij raakte zo in de ban van het ambacht, dat hij z’n beroep opgaf en in Nederland een melkveehouder zocht om daar net zulke kazen te gaan maken. Die boer vond hij in Cothen. Al snel kreeg hij hier gezelschap van Rutger en Marieke, een echtpaar dat ook bij Cesare in de leer ging en de Oudwijker kazen naar topkwaliteit wist te tillen. Meer weten? Zie http://www.oudwijker.nl


Smeuïgheid troef
Vier types van de Hollands-Italiaanse Oudwijkers hebben we tot paaskazen gekroond. Allemaal hebben ze smeuïgheid en romigheid als hoofdkenmerk, maar het zijn vooral de smaken die indruk maken.

*Allereerst is er de Fiore (bloem), een zogeheten roodflorakaas die veel wegheeft van de Italiaanse taleggio. De kenners weten dan al genoeg.

*Dan is er de witschimmelkaas Cigno (zwaan). Hij heeft een ruige grijsgelige korst, maar hier is het gezegde ‘ruwe bolster, blanke pit’ van toepassing, want wie ‘m opensnijdt ziet een crèmekleurige vulling, die in de mond sensaties van zoet, zurig en kruidig teweegbrengt.
 
*Ten slotte het zwaardere werk: twee blauwschimmelkazen die met de beste gorgonzola’s kunnen wedijveren. Een van hen is de Lazulli (blauwe edelsteen) en de andere is de letterlijk grote en ook grootse Colosso. Laatstgenoemde is niet - zoals alle vorige - gemaakt van de melk van Holstein-Friesian koeien, maar van de melk van in Nederland levende waterbuffels. De smaak van beide kazen is hemels en zeer complex: gras, paddenstoelen, karamel, slagroom, fondant en noot, afgemaakt met een drupje ammoniak en een snufje zout. Zelfs mensen die niet zo van blauwschimmels houden, gaan hiermee overstag!
 
Kortom: bezorg uzelf tijdens de paasdagen een extra feestelijk moment met een glas goede wijn en een Oudwijker kaasje.

 

Koop een BoerenKampioen en

krijg er boerensmeerkaas bij 
We blijven nog even in paas- en kaassferen. Als u vanaf maandag 26 maart bij ons minimaal een pond extra belegen rauwmelkse boerenkaas van de fameuze Reeuwijkse familie Olieman koopt (De Kampioen geheten), krijgt u er van ons een kuipje boerensmeerkaas bij.
 
Biokaas van Terschelling: Skylger!
Nog meer Nederlands kaasnieuws: zojuist hebben we ons assortiment verrijkt met biologische kaas van Terschelling. Negen boeren op het eiland leveren koemelk voor de productie van kaas waar geen enkel e-nummer aan te pas komt. Puurder dan dit kun je het niet krijgen!  

 
Boerenwijn in literflessen
Op zo veel goed kaasnieuws moet gedronken worden, en natuurlijk liefst met een stuk kaas erbij. Voor Pasen houden we het eenvoudig, goedkoop en toch zeer smaakvol: met literflessen boerenlandwijn uit de Zuid-Franse wijnregio Languedoc. Bij de oude stad Béziers ligt Domaine Pierre Belle, waar een Franse familie al vier generaties wijn maakt. Hun instapmodellen bestaan uit jonge ‘boerenlandwijnen’ in een literfles:
 
- fruitig-kruidig rood (uitsluitend gemaakt van de merlotdruif, in stalen vaten, waardoor je dus veel fruit proeft zonder ‘houten bijsmaak’),
- frambozige rosé (van de druiven grenache en cinsault)
- fris wit (van de vertrouwde sauvignon-blanc en de minder bekende druif chasan)
 
Voor al deze gulle liters betaalt u slechts 6,95 per fles!


 


Het Team-Boele wenst u alvast
een gezellig en zonnig paasweekend toe.

 
Copyright © De Kaasspeciaalzaak vof, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld bij het aanmelden van ons spaarsysteem.

Our mailing address is:
kaasspeciaalzaak@gmail.com