© De Kaasspeciaalzaak

In de strijd om het Gouden Kaasmes

In de finale

(12 oktober 2010)

De Kaasspeciaalzaak van Ed Boele staat wéér in de finale om prestigieuze eretitel Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2011

In de jaarlijkse strijd om het Gouden Kaasmes – de hoogste prijs voor kaasspecialisten in Nederland – hebben vijf winkels de finale bereikt. De Kaasspeciaalzaak van Ed Boele aan Fahrenheitstraat 625 te Den Haag hoort bij dat selecte groepje toppers. Zelfstandig ondernemer Boele won in 2007 het Gouden Kaasmes al een keer, deed enkele jaren niet mee en bereikt nu direct weer de finale. Dat bewijst wel de constante hoge kwaliteit.

Enkele opmerkingen van de vakjury

Buitenlandse kaas wordt in twee rijpingskasten, onder zware controle, zelf geaffineerd. Dat is nou top. De vakkennis van de medewerkers is van hoog niveau, zoals dat in echte een speciaalzaak behoort te zijn. Sterk in Boerenkaas. Kaasspecialiteiten kan je proeven voordat je koopt.

Felbegeerde titel

De titel Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak is al vele jaren felbegeerd. Het Gouden Kaasmes is de wisselprijs bij deze eervolle titel. Na de zware Kwaliteitscertificering in de eerste helft van dit jaar zijn de beste winkels (maximaal 25) uitgenodigd deel te nemen aan de halve finales.

Finale

De finales vinden plaats in de maanden oktober en november. Dan beoordelen twee deskundige finalevakjuryteams de finalisten op visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, management, personeel en de winkelperformance.
Daarnaast beoordeelt ook een consumentenjury, bestaande uit mannen, vrouwen en echtparen die zich niet bekend maken, de winkel. Dat is belangrijk, want consumenten bepalen uiteindelijk het succes van een winkel.

Spanning

De wedstrijd, en met name de finale, levert de ondernemer en zijn medewerkers veel spanning op. De puntjes worden extra op de i gezet, maar er is ook de genoegdoening van het resultaat. Finalist zijn in deze wedstrijd is een topprestatie. Dat wordt doorgaans met veel applaus van de consumenten gewaardeerd. Men is er ook trots op dat hun winkel zo hoog scoort in een landelijke competitie.

Uitslag

Op dinsdagavond 16 november aanstaande worden in theater De Flint in Amersfoort de vijf finalisten gepresenteerd aan de branche en worden Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak én Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2011 bekendgemaakt.

Kwaliteitscertificering

Foodspecialiteitenwinkels die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, laten zich jaarlijks (streng) controleren op meer dan 120 punten. Het oordeel van de deskundigen houdt de ondernemer scherp. In de Kwaliteitscertificering speelt hygiëne een doorslaggevende rol. Als aan een van de eisen daarvan niet wordt voldaan, is certificering onmogelijk.
Daarnaast worden de winkel, de ondernemer of bedrijfsleider en de medewerkers beoordeeld op zaken als kwaliteit en niveau van het assortiment, winkeluitstraling en vakkennis en adviesvaardigheid. Het gaat bij deze Kwaliteitscertificering om hoogwaardig vakmanschap, iets dat juist in deze tijd van doorslaggevend belang kan zijn om (goed) te overleven.

Organisatie

De Kwaliteitscertificering en de Nationale Winkelcompetities zijn initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen te Woerden. De uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland, Blekerijlaan 1, 3447 GR Woerden.
 

|
Passie voor kaas / Nieuws uit 2010 / In de finale

Onze weblog:

Cheese, Bra Piemonte.

Vorige week zijn we samen met ons kaasteam op studiereis geweest naar Piemonte. > Meer

Nieuwsarchief

Wij zijn ook op Facebook:

Een bericht van onze webmaster: